La 5a Setmana de la Pedra Seca aplegarà un centenar d’activitats arreu del país
Entre el 22 de novembre i l’1 de desembre la Setmana de la Pedra Seca s’han programat un centenar de propostes al voltant de la tècnica i construccions de pedra seca. Tallers d’aprenentatge, rutes guiades o jornades de divulgació formen part del ventall de propostes de la Setmana, organitzades per entitats públiques, privades i ciutadanes. La celebració coincideix amb el sisè aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
DIMARTS 19 NOVEMBRE 2024
La 5a edició de la Setmana de la Pedra Seca posarà novament el focus en la divulgació, aprenentatge i descoberta del patrimoni de pedra seca arreu del país. Entre el 22 de novembre i l’1 de desembre s’han programat un centenar de propostes arreu de Catalunya, la Catalunya Nord i a les Illes Balears entre les quals hi ha: exposicions, xerrades, jornades, sortides, tallers de construcció amb tècnica de pedra seca, voluntariats de reconstrucció de marges i barraques o de neteja d'entorn de barraques. A més, hi ha moltes propostes de descoberta del territori i de les construccions de pedra seca a través de visites guiades, caminades, rutes teatralitzades o rutes combinades amb tastos de productes locals.
Entre les entitats organitzadores hi ha una vuitantena d’administracions, institucions, entitats públiques i privades, col·lectius i grups de voluntaris i voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni i ofici de la pedra seca. Una trentena d’elles participen per primera vegada a la Setmana.
Mario Urrea, alcalde de Torrebesses i membre de la sectorial institucional i de cultura de Micropobles, ha remarcat que "cal acompanyar al teixit associatiu de manera decidida, facilitar declaracions de Bé cultural d'interès local i el recolzament de les administracions amb ajudes de proximitat per mantenir i divulgar el patrimoni”.
Jaume Sabaté, regidor de Bot i membre de la junta de l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha destacat el compromís de l’entitat amb “la cultura i aquelles accions que posin el focus en el territori i el patrimoni del món rural”. En aquest sentit, ha explicat que des de Micropobles "treballarem per intentar que la llei de patrimoni cultural reculli les especificitats que pot tenir el manteniment i difusió d’aquest patrimoni, a més del reconeixement a les entitats que s’hi dediquen”.
Per part de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), el seu director Andreu Vàzquez ha explicat que la pedra seca és molt més que una tècnica constructiva. És un patrimoni únic que ens defineix com a territori; una expressió viva de la nostra cultura i del vincle entre el paisatge i les persones que l’habiten. Per això, participar en aquesta Setmana de la Pedra Seca ens permet no només posar en valor aquest patrimoni excepcional, sinó també reforçar la nostra identitat cultural i el compromís de les institucions amb el món rural i la seva història”, ha dit.
La celebració coincideix amb el sisè aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Tota la informació i el mapa d’activitats pot consultar-se a www.setmanapedraseca.cat. L’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Ajuntament de Torrebesses impulsen un any més la Setmana de la Pedra Seca, que compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.