Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Taller per a la reconstrucció d'una barraca de vinya a can Rigol (Begues)

El Centre d’Estudis Beguetans (CEB) presenta una proposta per impartir un taller de pedra seca destinat a persones interessades en la restauració de barraques de vinya construïdes amb la tècnica de pedra en sec. L’objectiu és proporcionar els coneixements teòrics i pràctics necessaris per restaurar o reconstruir desperfectes en paraments exteriors i petits enfonsaments en les cobertes de les barraques de vinya. El taller consisteix en una sessió matinal de sis hores composta d’un apartat teòric i un altre de pràctic. La part teòrica es desenvolupa al costat de la barraca que tot seguit es restaurarà, situada a can Rigol (Begues). El material el subministra el CEB perquè resti a disposició dels participants: pedres de diverses mides, utillatge: pics, cabassos d’obra, macetes, aixades, carretó. La formació la porten a terme dues persones expertes en la construcció de tota mena d’estructures en pedra en sec. Els avalen divuit anys d’experiència: quaranta-set barraques reconstruïdes, centenars de metres de paret seca rehabilitats o construïts de nou. Amb la col·laboració de can Rigol.

  • Taller per a la reconstrucció d'una barraca de vinya a can Rigol (Begues)
  • 2023-11-26T09:00:00+01:00
  • 2023-11-26T14:00:00+01:00
  • El Centre d’Estudis Beguetans (CEB) presenta una proposta per impartir un taller de pedra seca destinat a persones interessades en la restauració de barraques de vinya construïdes amb la tècnica de pedra en sec. L’objectiu és proporcionar els coneixements teòrics i pràctics necessaris per restaurar o reconstruir desperfectes en paraments exteriors i petits enfonsaments en les cobertes de les barraques de vinya. El taller consisteix en una sessió matinal de sis hores composta d’un apartat teòric i un altre de pràctic. La part teòrica es desenvolupa al costat de la barraca que tot seguit es restaurarà, situada a can Rigol (Begues). El material el subministra el CEB perquè resti a disposició dels participants: pedres de diverses mides, utillatge: pics, cabassos d’obra, macetes, aixades, carretó. La formació la porten a terme dues persones expertes en la construcció de tota mena d’estructures en pedra en sec. Els avalen divuit anys d’experiència: quaranta-set barraques reconstruïdes, centenars de metres de paret seca rehabilitats o construïts de nou. Amb la col·laboració de can Rigol.

ACTIVITAT D'APRENENTATGE

ORGANITZA: Centre d'Estudis Beguetans

CAL INSCRIPCIÓ: centredestudisbeguetans@gmail.com

El mètode de treball és el següent:

1. Sessió teòrica

- Conèixer la tècnica de pedra en sec, història, tipologies de construccions, funcionalitat antiga i moderna...

- Com es reconstrueix una barraca de vinya: classificar tipus de pedra, escollir, mesura i forma de les pedres, paredar (orientació, enfortiment, estabilització, embelliment...), fer un portal amb llinda plana o amb arc de mig punt, formar la volta falsa, tractament de la coberta.

- Nocions sobre el paisatge que conformen les construccions de pedra seca. - Lliurament d’una guia de restauració d’estructures de pedra en sec, als participants.

2. Sessió pràctica

- Divisió del treball: condicionament de l’emplaçament (vegetació, aplanament, neteja), adjudicació de tasques repartiment d’eines...

- Agençament dels murs amb pedres de totes les mides i formes, seguint la forma i disposició preexistents a la zona.

3. Documentació del projecte

- Redacció de la memòria del projecte.

- Reportatge fotogràfic.

- Disposició d’una taula amb llibres, revistes i documents de pedra seca i paisatge per a la consulta de les persones participants.

Can Rigol, Begues