Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’evolució de l’agricultura al Penedès a través de la pedra seca

Visita de diferents tipus de construccions de pedra seca. En una primera part de l'activitat es farà una breu presentació del llibre "Les barraques de pedra seca de La Bisbal del Penedès", en el que Jaume Miró Banach fa un inventari de les barraques de la zona Oest del terme municipal. L'autor explicarà la seva experiència en la realització d'aquesta tasca. Posteriorment es visitaran diverses construccions de pedra seca properes, guiats per l'antropòleg Abraham Guillén Villar, que explicarà el procés històric que va portar les persones del territori a construir estructures de pedra seca, cercant paral·lelismes amb l’evolució de l’activitat agrícola i els canvis socials i polítics viscuts a Catalunya en els darrers segles. D'altra banda, es mostrarà la diversitat de construccions de pedra seca presents al territori, s'anomenaran i explicaran algunes de les seves parts constituents i es tractarà la importància del Patrimoni Cultural Immaterial darrera d'aquesta tècnica de construcció.

  • L’evolució de l’agricultura al Penedès a través de la pedra seca
  • 2023-11-26T10:30:00+01:00
  • 2023-11-26T12:00:00+01:00
  • Visita de diferents tipus de construccions de pedra seca. En una primera part de l'activitat es farà una breu presentació del llibre "Les barraques de pedra seca de La Bisbal del Penedès", en el que Jaume Miró Banach fa un inventari de les barraques de la zona Oest del terme municipal. L'autor explicarà la seva experiència en la realització d'aquesta tasca. Posteriorment es visitaran diverses construccions de pedra seca properes, guiats per l'antropòleg Abraham Guillén Villar, que explicarà el procés històric que va portar les persones del territori a construir estructures de pedra seca, cercant paral·lelismes amb l’evolució de l’activitat agrícola i els canvis socials i polítics viscuts a Catalunya en els darrers segles. D'altra banda, es mostrarà la diversitat de construccions de pedra seca presents al territori, s'anomenaran i explicaran algunes de les seves parts constituents i es tractarà la importància del Patrimoni Cultural Immaterial darrera d'aquesta tècnica de construcció.

ACTIVITAT DE DESCOBERTA

ORGANITZA: Institut d'Estudis Penedesencs i Ajuntament de la Bisbal del Penedès

CAL INSCRIPCIÓ: Es demana inscripció prèvia per tenir previsió de les persones que vindran, però si algú s'hi afegeix a última hora serà benvingut!

PUNT DE TROBADA: davant el cementiri.

La Bisbal del Penedès